Iekārtas cena pēc tās nodošanas ekspluatācijā

Kad uzņēmums pērk iekārtu vai tehniku, tas ir daudz sarežģītāk kā mājās nopirkt ledusskapi. Vispirms uzņēmums pērk iekārtu, kurai ir cena un vēl PVN atsevišķi, tiek algoti darbinieki, kuri uzstāda iekārtu, kāda firma iekārtu piegādā, vēl ir jāpieaicina eksperti, kuri novērtē iekārtas drošību un potenciālo kalpošanas laiku. Izveidojas vesela kaudze izdevumu, kuru summa veido iekārtas cenu, palaižot to ekspluatācijā.
Var rasties neizpratne, kurā kontā grāmatot tikko nopirktu iekārtu, bet kurā kontā grāmatot ekspluatācijā palaistu iekārtu. Viena un tā pati iekārta var tikt iegrāmatota ar dažādām cenām. Viena cena pērkot, cita cena nododot ekspluatācijā.

Konts 1240 - pamatlīdzekļu izveidošana
Lai atdalītu tikko nopirktas mantas no darbībā esošiem pamatlīdzekļiem, tiek izmantots konts 1240, ar kuru apzīmē pamatlīdzekli tā tapšanas stadijā. Pēc palaišanas ekspluatācijā iekārta tiek iegrāmatota kā īsts pamatlīdzeklis.
Pašas iekārtas cena ir viens izdevumu komponents. Kamēr iekārta stāv, tā vēl ir prece. Lai iekārta kļūtu par pamatlīdzekli, tā ir jāpalaiž ekspluatācijā. Ar vairāku speciālistu sastādītas komisijas aktu iekārta tiek palaista ekspluatācijā ar noteiktu datumu. No šīs dienas iekārta tiek iegrāmatota kā pamatlīdzeklis, kura vērtību sastāda pašas iekārtas cena, uzstādīšanas izmaksas, transporta izdevumi, ekspertu pakalpojumi. Kopējās izmaksas sauc par pamatlīdzekļa izveidošanas izmaksām, kas sākotnēji grāmatojas kontā 1240. Pēc palaišanas ekspluatācijā iekārta tiek pārskaitīta no konta 1240 uz kontu 1220. Sākot ar nākamā mēneša pirmo dienu iekārtai tiek skaitīts nolietojums. Tiek noteikts gadu skaits, kad iekārta nolietosies, zaudējot savu vērtību.
Nopirkta iekārta vēl netiek iegrāmatota kā pamatlīdzeklis, jo pirkšanas brīdī tā vēl nav kļuvusi par pamatlīdzekli. Tai nerēķina nolietojumu. Iekārtas sākotnējā cena veido lielāko daļu no kopējās pamatlīdzekļa cenas, taču par pamatlīdzekli tā kļūs tikai pēc pieņemšanas akta. Ja iekārtu nebūtu mērķis uzstādīt un palaist ekspluatācijā, tad tā negrāmatotos kontā 1240. Tad tā būtu prece pārdošanai.
Ja detaļa stāv noliktavā nelietota, tā uzskaitās kā noliktavas krājums. Kad detaļa tiek ņemta remontam, tā grāmatojas kontā 1240. Pamatlīdzekļos iekļautās detaļas jau piedalās ražošanas procesā, tām vajadzētu būt iemontētai kādas tehnikas sastāvā. Kad tehnika saremontēta un pieņemta ar aktu, detaļa iekļaujas jaunās tehnikas vērtībā, vienlaicīgi pazūdot no sava atsevišķā konta.

PVN neiekļaujas - to var dabūt no valsts atpakaļ
Rodas jautājums, kas iekļaujas un kas neiekļaujas pamatlīdzekļa vērtības summā. Pērkot iekārtu, tai ir sava cena, kurā iekļaujas PVN, jo tā ir prece. Uzstādot iekārtu, ir iespēja iesniegt deklarāciju par PVN atmaksu. Pamatlīdzeklis piedalās ražošanā, kuras gala produktam būs savs PVN. Lai šis nodoklis netiktu samaksāts pārāk daudz reizes, ražošanas procesā ir iespēja lūgt to atmaksāt. Tas saucas priekšnodoklis. Tādēļ bilancē pamatlīdzeklis aktīvos tiek uzskaitīts bez PVN, kas tiek atskaitīts no pirkšanas cenas.
Ir vēl kāda nianse. Tikai tad, ja uzņēmums ir PVN maksātājs, tas pamatlīdzekļu cenu skaita bez PVN, jo tam ir tiesības saņemt atpakaļ samaksāto pievienotās vērtības nodokli. PVN maksātāji grāmatvedībā grāmato divas ailes ar cenu un PVN atsevišķi. Ja uzņēmums nav PVN maksātājs, tas nelieto grāmatvedībā divas rindiņas "cena bez PVN" un "PVN". Tas lieto tikai vienu rindiņu ar pilnu cenu "Kopā". PVN nemaksātājs pamatlīdzekļu cenu skaita ar visu PVN. Viņš tādu PVN it kā nemaz nepazīst, taču samaksā šo nodokli pašam sev nezinot.
PVN maksātājs pamatlīdzekļa vērtībā arī piegādes izdevumus iekļauj bez PVN. Ja pamatlīdzeklis tiek remontēts vai modernizēts, tajā tiek iekļautas detaļas, par kurām arī ir samaksāts PVN. Pēc pamatlīdzekļa izveides PVN maksātājs var sastādīt kopēju sarakstu ar PVN summām par iekārtu, piegādi un detaļām, šo summu saņemot atpakaļ no valsts budžeta.
Ja pakalpojumus sniedz PVN nemaksātājs, no tā viss jāpērk par pilnu cenu ar visu PVN, neko no valsts atpakaļ nevar dabūt. Tikai tad, ja uzņēmums pērk iekārtu un izmanto transportu no firmām, kas reģistrējušies kā PVN maksātāji, ir iespēja PVN dabūt no valsts atpakaļ.
Abiem darījumu partneriem jābūt reģistrētiem PVN maksātājiem, lai varētu pirkt mantas uzņēmuma vajadzībām bez PVN. Nodokļa saņemšana atpakaļ no valsts ir virtuāla, jo uzņēmums vispirms uzskaita pilno PVN, tad no šīs summas atskaita atmaksājamo nodokļa daļu, valstij samaksā starpību. Nodoklis pēc papīriem it kā tiek maksāts, bet dabā tiek maksāta atlikusī starpība. Pats pievienotās vērtības nodoklis tiek uzskaitīts, pārskaitīts, taču reāli tā iznāk tirgošanās ar "neko".

Darba algas
Pamatlīdzekļa izveidē iekļaujas uzstādīšanas izmaksas, kurās kādi strādnieki montē iekārtas. Izmaksās iekļaujas strādnieku algas par šo darbu. Kļūdas var rasties ar precīzu uzskaiti. Darba alga ir jāatdala no citu darbu veikšanas, izmaksās iekļaujas tikai samaksa par montēšanu. Ir diezgan piņķerīga sociālā nodokļa uzskaite. Virs darba samaksas ir darba devēja sociālās iemaksas un uzņēmējdarbības riska nodeva. Tas viss iekļaujas pamatlīdzekļa kopējā vērtībā. Darba ņēmēja sociālās iemaksas iekļaujas darba samaksā, taču jārēķina atsevišķi saistības valsts budžetā.
Vienkāršāk it kā būtu tad, ja strādniekiem būtu kāda nemainīga alga, kura ar visiem nodokļiem ir vienāda katru mēnesi. Iekārtas uzstādīšanu tie veiktu it kā “par brīvu”, jo tas tiktu veikts parastajā darba laikā. Reāli tā arī ir, jo uzņēmuma darbinieki saņem savu kopējo algu, nevis atsevišķu samaksu par iekārtas uzstādīšanu. Arī tad, ja uzstādīšanu veic citas firmas pārstāvji, tie tāpat saņem savu algu, kurā var būt vienā kopējā katlā saliktas neskaitāmas iekārtu uzstādīšanas. Taču te jāņem vērā, ka darba samaksa ir izdevumi uzņēmumam par konkrētu pakalpojumu, šie izdevumi tiek iekļauti pamatlīdzekļa cenā.
Vērtējot iekārtas montēšanu, darba samaksu mums jāvērtē no darba devēja puses, ne kā darba ņēmējam. Iekārtas cenā tiek ielikta kopējā katlā darba samaksa, ko veikuši visi montētāji. Samaksa par darbu iekļaujas kā aktīva vērtības palielinājums, jo vairāk samaksāja, jo dārgāks pamatlīdzeklis. Tas uzņēmumam ir ieguvums, jo aktīvu summa pieaug. Tai pat laikā tā pati samaksa grāmatojas kā saistības, individuāls rēķins katram montētājam, kuru darba devējam reālā naudā būs jāmaksā. Šo rēķinu sakrāšanās kopā veido darba algu, kuru maksā no kases katru mēnesi. Samaksa par iekārtas montēšanu noslēdzas ar rēķinu, ne reālu samaksu. Ko strādājošais saņems no kases, tas ir saistīts ar viņa darba līgumu, visu pārējo darbu summu.

Dažādi izdevumi
Lielas neskaidrības var rasties ar dažādiem sīkumiem, kuri rodas pamatlīdzekļa izveidošanas gaitā. Ko iekļaut, bet ko neiekļaut. Te ir jāsaskaras ar likumiem, kuri nosaka tos izdevumus, kurus nedrīkst iekļaut. Jebkura automobiļa iegādes vērtībā nevar būt iekļauti CSDD pakalpojumi un auto nodoklis. Tāpat pēc likuma izveides izmaksās neiekļauj grāmatvedības izdevumus un juristu pakalpojumus, apdrošināšanu. Iekļauj izpētes un vērtēšanas ekspertiem samaksāto summu, testēšanu, izmēģinājumus.

Pamatlīdzekļa izveidošanas izmaksās iekļauj:
1. Pirkšanas cenu (atskaitot saņemtās atlaides)
2. Neatskaitāmie nodokļi un nodevas, kas samaksāti līdz nodošanai ekspluatācijā:
        1) Muitas nodoklis
        2) Darba devēja sociālās iemaksas
        3) Uzņēmējdarbības riska nodeva
        3) Akcīzes nodoklis
        4) Citi nodokļi, kas nav PVN
3. Piegādi līdz izmantošanas vietai
4. Vietas sagatavošanas, uzstādīšanas un montēšanas izmaksas
5. Remonta un rekonstrukcijas izmaksas
6. Darba samaksas aprēķinu
7. Atlīdzību speciālistiem par profesionālo pakalpojumu sniegšanu
8. Testēšanu un izmēģinājumus

Pamatlīdzekļa sākotnējā vērtībā neiekļauj šādas izmaksas:
1. PVN par uzstādāmo iekārtu vai tehniku, piegādi, uzstādīšanu, saistītiem pakalpojumiem,  ja uzņēmums ir PVN maksātājs.
2. Nodokļi un nodevas, kuras tiks maksātas ekspluatācijas gaitā
3. Darba ņēmēja sociālās iemaksas, jo tās jau ir iekļautas darba samaksā
4. Plānošanas un pētniecības darbu izmaksas
5. Jauna produkcijas vai pakalpojuma veida izmaksas
6. Reklāma
7. Juristu pakalpojumi
8. Grāmatvedības izdevumi
9. Apdrošināšana
10. CSDD pakalpojumi un auto nodoklis