Facebook poga un tās atmiņas efekts


Facebook sociālajā tīklā svarīgākā ir jaunumu lente, kurā tiek publicētas bildes un jaunas ziņas. Jaunumi plūst bezgalīgā straumē, lielākoties tā visa ir tikai mirkļa izklaide. Šajā lentē ar saviem rakstiem ir vērts tikt iekšā, lai atrastu vairāk lasītāju.
Blogspot blogos zem rakstiem ir mazas blāvas podziņas, kuras dod iespēju savus rakstus iekopēt Facebook un Twitter. Nevajag iedomāties, ka pogas ir par blāvu. Sava blāvuma dēl poga netraucē lasīšanai, tā ir neuzbāzīga. Toties pēc lasīšanas tā uz mirkli pavīdēs uzmanībā. Ja raksts būs interesants, tad lasītājam radīsies vēlme uzspiest uz blāvo podziņu, lai palaistu tālāk rakstu Facebook plašumos.
Ir speciāli sociālo tīklu servisi, kuros var ievietot spilgtas Facebook pogas, papildus pogas ar Like. Tomēr ar šiem papildus servisiem jābūt uzmanīgam, jo līdz ar pogām nāk līdzi arī slēpti kodi. Par šiem servisiem ir speciāls stāsts. Sākumā vēlams izmantot standarta blogspot iespējas.

PAR FOTOGRĀFIJU FACEBOOK SAITĒ
Facebook pogām ir savas īpatnības. Tām ir nepieciešama speciāla pieregulēšana. Lai informāciju feisbukā vispār kāds ievērotu, ir nepieciešama efektīva bilde. Arī tad, ja rakstā bildes nav un negribas rakstu saraibināt, ir jāpiedomā pie tā, kāda bilde būs saitē uz Facebook. Šai saitei piemīt savs atmiņas efekts, tajā integrējas bilde, kura ielikusies tur pašā sākumā. Uzspiežot Facebook pogu, tiks paņemta bilde no raksta. Ja rakstā bildes nav, tad no citurienes. Kad bilde no citurienes būs paņēmusies, tā paliks atmiņā. Un vairs to neizdosies nomainīt.
Tādēļ drīz pēc raksta ievietošanas vēlams rakstā ievietot arī efektīvu bildi. Pirms bildes ievietošanas Facebook pogu neaiztikt, lai tā nepaķer kādu nepareizu bildi no citurienes. Kad bilde ir rakstā, tad var spiest Facebook pogu raksta apakšā. Saitē parādīsies ievietotā fotogrāfija no raksta. Ja negribas rakstu saraibināt ar bildēm, vēlams ievietot efektīvu bildi tikai speciāli Facebook pogai. Tiklīdz pēc Facebook pogas nospiešanas šī bilde ir fiksējusies pogas atmiņā, tad šo bildi var dzēst no raksta ārā. Facebook saitē tāpat atmiņā paliks tā pati bilde, kura no raksta jau ir izdzēsta.
Šī iemesla dēļ vēlams pēc katra raksta publikācijas blogā tādā veidā veikt arī fotogrāfijas integrāciju Facebook saitē. Citādi var sanākt, kad kāds ieinteresēts lasītājs ļoti grib iekopēt saiti uz rakstu feisbukā, bet tur iekopējas kāda pilnīgi neatbilstoša fotogrāfija.
Visu labi iecerēto bilžu iekopēšanu var sabojāt kāda no Google puses līdz galam neizdomāta īpatnība. Runa ir par sīkrīku, kurā atainojas informācija "Par mani". Tur atainojas mana bilde, vārds un uzvārds, kā arī Google plus sekotāju skaits. Radot blogu, šis rīks jau ir priekšā. Taču secināju, ka tas ātrāk jādzēš ārā. Tiklīdz gribu kādu rakstu iekopēt feisbukā, tā visos rakstos momentā kā pirmā bilde lec priekšā mans foto no Google plus. Es neatradu veidu, kā no šī "efekta" atbrīvoties, kā vienīgi dzēst ārā šo sīkrīku.
Ja raksta vietā ir fotogrāfiju albums, arī tad jābūt uzmanīgam. Pirms fotosērijas ievietošanas vēlams vispirms ievietot tikai visefektīvākās bildes, kuras gribētos redzēt saitē uz Facebook. Pēc šo dažu bilžu ievietošanas var droši spiest Facebook pogu. Parādīsies fotogrāfiju izvēle, kura fiksēsies pogas atmiņā. Pēc tam tikai vēlams likt iekšā visas pārējās fotogrāfijas. Citādi var sanākt tā, ka Facebook pogā tiek dota dažu fotogrāfiju izvēle, bet tās ir paķertas nejauši un nemaz nav efektīgas.

PAR VIRSRAKSTU
Raksta piesaistei ir nepieciešams arī efektīvs virsraksts. Tāpat kā fotogrāfiju virsrakstu var pielāgot speciāli priekš feisbuka. Ievietojot rakstu, sākumā parasti tam būs savs virsraksts. Uzspiežot uz Facebook pogu, tieši šāds virsraksts iekopēsies saitē. Tas var būt arī par maz efektīvs. Kamēr vēl nav nospiesta Facebook poga, tikmēr ir iespēja uzrakstīt tādu virsrakstu, kas būtu efektīgs priekš feisbuka.
Tikai jāievēro teksta garums. Tajā vēlams ierakstīt virsrakstu garumā tikai līdz 100 rakstu zīmes. Ja teksts ir garāks, tad iekopētajā saitē Facebook jaunumu lentē teikuma vidū vārds tiek norauts un beigās teksta vietā paliek daudzpunkts.
Nospiežot Facebook pogu, uzrakstītais parādīsies saitē un paliks tur atmiņā. Pēc tam var mainīt raksta virsrakstu atpakaļ kāds bija vai rakstīt jaunu virsraksta tekstu, kāds nepieciešams. Facebook saitē paliks konstants virsraksta teksts, kāds tas bija pirmās Facebook pogas nospiešanas brīdī.
Tādēļ pirms pirmās Facebook pogas nospiešanas jābūt uzmanīgam, virsrakstam jābūt piesaistošam un bez kļūdām. Citādi visas kļūdas ierakstīsies atmiņā. Manipulācijas ar speciālu feisbuka virsrakstu ir jāveic vienlaicīgi ar speciālas feisbuka bildes ievietošanu. Kā minēju, Facebook saitei piemīt atmiņas efekts. Kāds stāvoklis bildēs un virsrakstos būs pirmo reizi pogas nospiešanas brīdī, tas fiksēsies atmiņā un nemainīsies.
Es nerunāju par to tekstu, kuru lasītājam jāraksta augšā ar roku, kopējot feisbuka saiti. To tekstu var variēt un rakstīt, ko sirds vēlas. Bet viena daļa labprāt tikai to pogu nospiestu bes jebkādas rakstīšanas. Tādēļ ir vēlams uzrakstīt speciālu virsrakstu priekš feisbuka, kurš parādīsies jebkuru reizi, kad nospiesta Facebook poga.
Ja arī virsraksta vietā ierakstījies kaut kas neadekvāts, viss vēl nav zaudēts. Nospiežot Facebook pogu pie attiecīgā raksta, mazajā taisnstūrī var virsraksta vietā arī uzrakstīt jebkādu citu virsraksta tekstu.
Uzklikšķinot uz virsraksta parādās lodziņš, kurā var dzēst ārā no virsraksta liekus vārdus un pierarakstīt kaut ko klāt pa savam. Tas viss jāraksta 100 rakstu zīmju robežās. Tad uzklikšinot uz tukšās malas ar trekniem burtiem būs redzams jaunais virsraksts. Tikai šis rediģētais virsraksts diemžēl ir derīgs tikai vienu reizi vienas saites iekopēšanai. Pēc saites iekopēšanas rediģētais teksts pazūd un nākamo reizi parādās vecais teksts, kas bija sākumā.