Apmeklējuma statistika ar spamu un ļaunajiem kodiem

Kaut kad vienā brīdī ar samulsumu konstatēju, ka manos vairākos blogos nāk apmeklējumu birums no visas pasaules. Vai tad tik tiešām esmu kļuvis jau tik atpazīstams pasaulē? Nē, pēc to saitu izpētes nācās secināt, ka tur kaut kas nav īsti labi. Ja blogs ir latviešu valodā, kādēļ tad apmeklētāju birums ir no eksotiskām valstīm. Saiti ir no Krievijas, Turcijas un ASV. Vairākos reklamē notievēšanas līdzekļus, citos ir galēja pornogrāfija, bet vēl citu darbības profils ir neskaidrs.
Tas ir tā saucamais spams. Manu blogu adreses bija iekļuvušas spameru datu bāzē. No šīm adresēm tika ģenerēta apmeklējumu statistika. Uz visiem blogiem apmeklējumi nāca no vienām un tām pašām vietām, lai arī blogu tematika bija atšķirīga. Neviens manu blogu tik daudzas reizes neapmeklēja, tas notika automātiski. Tur neviens arī neklejoja pa lapām, bija vienkārša statistika uz galveno lapu, kura tika atvērta 0 sekundes.
Šīs spama saites nāca no lapām
filmhill.com
vampirestat.com, zombiestat.com
topblogstories.com
blogsrating.pw, flf-course.com
tyniurl.com un byt.li saīsinātajām saitēm
kmzackblogger.com
thetaoofbadass.pw
un vēl dažām, kuras vēl prasās izpētīt. Šo lapu mērķis ir pievilināt bloga rakstītāju uzklikšķināt uz saites, kura ir bloga statistikas lapā. Pats nevainīgākais mērķis ir reklamēt kādus savus pakalpojumus. Bet ļaunākais mērķis ir inficēt saitu ar savu ļaundabīgo kodu. Tādēļ savā statistikas lapā nekādā gadījumā nevajag klikšķināt uz tām saitēm, no kurām nāk statistika.
Kad saite nāk no pavisam cienījama un nevainīga portāla, piemēram, ārvalstu ziņu portāla, spameri varbūt izmanto šo saitu par aizsegu. Šķietami liekas, ka links nāk no kādiem komentāriem vai diskusijām, tai pat laikā nekādi neizdodas atrast to vietu, no kurienes links ir nācis un par kādu tematu tur ir bijusi runa. Ja uzklikšķina uz saiti bloga statistikas lapā, tā aizved nevis uz šo ziņu portālu, bet uz kaut kādu pilnīgi citu vietu, kurā reklamē kādus notievēšanas līdzekļus.
Spams nāk arī no sociālajiem tīkliem. Reģistrējos Twitter, iekopēju sava bloga adresi un gaidīju, kad nāks klāt jauni apmeklējumi. Jā apmeklētāji pamazām sāka nākt, bet nedaudz. Toties pēc mēneša jau bija vesels apmeklējumu birums. Bet prieku atkal nomainīja vilšanās. Tas bija spams. Izmēģinot citā pārlūkā to adresi, no kuras nāca Twitter apmeklējumi, tā aizveda nevis uz Twitter, bet uz kādu  saitu,  kurā bija runa kārtējo reizi par notievēšanas līdzekļiem.
Spams var nākt no ļoti daudzām pusēm. Ja mēs esam kaut kur reģistrējušies, kaut kur iekopējuši savu adresi, tad no tās puses drīz vien var sākt nākt arī spams. Kā atšķirt, vai apmeklējums no Twitter un Facebook nāk no reāla interesanta vai spama? Reāli iekopēta saite aizved uz kādu konkrētu rakstu. Vajag pameklēt un salīdzināt, vai kādam atsevišķam rakstam ir pieaugusi statistika. Spams ved tikai uz pašu galveno lapu, neviens konkrēts raksts netiek atvērts. To statistiku, kurā uzrādās paša saita vai bloga apmeklējums, neatverot nevienu citu lapu, jāvērtē kritiski. Google parasti neved uz galveno lapu. Tā aizved uz kādu konkrētu vietu. Galvenās lapas statistika, ja paši sava bloga adresi neesam intensīvi reklamējuši, var būt spama avots. Saita adrese ir nonākusi kādā datu bāzē un no tās tiek automātiski ģenerēta statistika.
Ja gribas izpētīt, kas tie par saitiem, tad labāk ir ar peles otru taustiņu nokopēt saiti, aizvērt visas programmas un pārlūkprogrammas, atvērt citu interneta pārlūku, kurā mums nav nekādu saglabātu datu. Vispirms vēlams šajā pārlūkā atrast to pogu, uz kuras nospiežot tiek notīrīta visa vēsture un visas paroles. Iekopēt saiti adreses logā, atvērt un izpētīt to saitu. Tad atkal notīrīt visu vēsturi.
Ja mums ir tikai viens pārlūks, kurā ir saglabātas visas paroles, tad labāk atturēties no ziņkārības un šajā pārlūkā neko aizdomīgu neatvērt. Labāk nevajag spiest ne uz kādām saitēm statistikas lapā bloga iekšienē. Tādēļ ir vērts uzstādīt vairākus interneta pārlūkus. Vienu turēt kā galveno, kurā ir visi sarīgākie dati, bet klejot tajā tikai drošos un zināmos portālos. Nezināmas izcelsmes vietņu apmeklējumiem vajag papildus citu interneta pārlūku, kurā veikt regulāru vēstures tīrīšanu.
Ja spameriem būs izdevies dabūt svešā saitā savu ļaundabīgo kodu, šis saits pats var kļūt par spama avotu, kas ģenerē apmeklējumus pa labi, pa kreisi, un ievieto ļauno kodu tajās lapās, kurās uz šīm saitēm uzklikšķināts. Uzklikšķinātāji nonāk notievēšanas līdzekļu lapā un paši dabū jaunu ļauno kodu, kurš tālāk ģenerē arvien jaunus apmeklējumus.
Ja interneta vietnes vai servera turētājs būs konstatējis ļauno kodu daudzos blogos, tad vislabākais kas var būt, ja ļaunais kods tiktu izdzēsts nemanot no kādiem 80 inficētiem blogiem vienlaicīgi. Google testē savus blogspot blogus un dzēš no tiem ļaundabīgos kodus. Pats lietotājs nemaz nepamana un neuzzina, ka viņa vietā ir bijis kāds ļaundabīgais kods.
Sliktākais scenārijs ir bloga vai saita ierakstīšana melnajā sarakstā, ja tas kopējā tīrīšanā bez paša lietotāja palīdzības nekādi negrib dzēsties ārā. Tam var sekot bloga pēkšņa izdzēšana. Ja jūs nezināt par ļaunā koda esamību savā blogā, tad izdzēšana var sekot kā apstulbinošs pārsteigums. Interneta vietnei ar savu domēna īpašnieku, kurā ir ļaunais kods, tiek sūtīti brīdinājumi uz e-pastu. Ja saita radītājs nereaģē, tad vietne tiek iekļauta bīstamo vietu sarakstā. Ar Google atrodot šo saitu, parādās uzraksts: "Brīdinām, ka jūs grasāties apmeklēt vietu, kas var kaitēt jūsu datoram."
Kā cīnīties ar spama apmeklējumu statistiku? Galvenais ir nekādā gadījumā uz to nereaģēt un neko neklikšķināt no sava bloga iekšienes. Tad arī spams pieklusīs un vairs nenāks straumēm. Lietojot Blogspot iespējas, vēlams izveidot bloga kopiju, atrodot sadaļā "Iestatījumi" pogu Eksportēt blogu. Eksportēšanas vietā izvēlēties "Saglabāt blogu". Cietajā diskā saglabāsies kopija kodu veidā. Ja blogs tiek izdzēsts, tad jāizvēlas poga Importēt blogu un jāuzklikšķina uz saglabāto kopiju.