Bez arhīva un miskastes

Sākotnēji pēc pirmo rakstu ievietošanas blogā ir redzami raksti vienā slejā un virsraksti sānu slejā. Taču šiem virsrakstiem ir klāt gads un mēnesis. Tur atainojas tikai viena mēneša rakstu virsraksti. Mainoties mēnesim, iepriekšējie virsraksti vairs nav redzami. Tur ir klāt nomācošs uzraksts Emuāra arhīvs jeb Blog archive. Tātad nākamajā mēnesī Tavi ar pūlēm, sirdi un dvēseli rakstītie raksti pārceļos uz arhīvu (miskasti) un vairs nevienam nebūs vajadzīgi.
Blogs sākotnēji ir domāts kā aktualitāšu sērija, kurā aktuāls ir tikai tas, ko tu raksti šobrīd. Komunikabli cilvēki mēdz rakstīt tādus rakstus, kurus attiecīgajā brīdī lasa simtiem lasītāju, bet jau nākamajā dienā tie zaudē aktualitāti. Kas ir rakstīts pirms mēneša, jau kļūst neaktuāls un aizmirstams. Ko darīt tad, ja visi raksti blogā ir vienlīdz aktuāli, tajā ir atrodama vērtīga informācija, nevis ziņas par jaunākajiem notikumiem? Sākotnēji blogs ir veidots kā avīze vai žurnāls, bet man vajag, lai tas vairāk līdzinātos grāmatai. Ar saviem fundamentāliem ierakstiem, kuras varētu atrast arī pēc daudziem gadiem.
Tad ir nepieciešama savādāka rakstu navigācija, kur tie būtu viegli atrodami no galvenās lapas jebkurā laikā. Rakstu ieliekot, to varbūt izlasa daži nejauši cilvēki. Īstie lasītāji nāk no Google pamazām. Tie negāžas vienā rāvienā, bet atnāk šad tad. Ļoti bieži man pašam ir tā, ja esmu atradis kādu sev svarīgu informāciju ar Google, tā jau ir rakstīta kādus divus gadus atpakaļ. Turklāt ir tāda nianse, ja raksts stāv blogā vai saitā ļoti ilgi un tiek regulāri apmeklēts, tas Googles meklētājā ar laiku iegūst arvien labākas pozīcijas.
Tātad man bija svarīgi, lai manus rakstus atrod un lasa nepārtraukti, bez aktualitātes kritumiem. Lai to panāktu, rakstam ir jābūt viegli atrodamam blogā. Tas nedrīkst aizceļot uz arhīvu. Saitei uz rakstu jābūt redzamā vietā. Tā tas ir tipiskās interneta mājas lapā. Bet kā to realizēt blogā, kur ir visu laiku priekšā tas nelaimīgais arhīvs ar mēnešiem un gadu skaitļiem?
Lai kaut ko darītu lietas labā, uzreiz man radās tāda “gaiša doma”, ka visus rakstus dzēst ārā un salikt jaunā mēnesī. Tā katru mēnesi. Tad arī uzrādīsies, ka raksti ir jauni, svaigi un aktuāli. Sākumā tā var eksperimentēt, bet tā var rīkoties tikai ar pavisam nelasītiem un slikti apmeklētiem rakstiem. Rakstu dzēšanu un kopēšana jaunā mēnesī sajauc galvu meklētājam un drīzāk rakstu reitingu gremdē.
Labāk tomēr ir rakstīt rakstu vienu reizi. To nevajag dzēst arī pēc aktualitātes zaudēšanas. Lai pielāgotos laikam, rakstu vajag tikai pielabot. Tad tas Google ieņems savu stabilu vietu, kur to gadu gaitā atradīs arvien jauni interesenti. Pārkopēt ir vērts pavisam vecus rakstus, kurus ļoti slikti apmeklē. Pirms pārkopēšanas vajadzētu rakstu pielabot un kaut pamainīt virsrakstā. Jebkādu rakstu pārkopēšanu bez izmaiņām Google uztver kā Copy-Paste, dodot priekšroku raksta oriģinālam. Arī tad, ja oriģināls ir izdzēsts, Googles atmiņā vēl tas ir palicis un izzudīs tikai pēc kāda laika.
Lai uzlabotu navigāciju, arhīvu labāk dzēst ārā un triekt pie velna, lai nav sānu slejā nekādas norādes uz aizgājušajiem gadiem un mēnešiem. To var izdzēst tā: Izkārtojums> Sīkrīks ar uzrakstu Emuāra arhīvs> Labot> Izdzēst
Vienai daļai arhīvu ir bail dzēst, jo ir sajūta, ka pazudīs visi raksti. Nē, arhīvs nekur nepazūd. Izdzēst var tikai tā ārējo atainojumu sānu slejā. Ja gribas arhīvu atpakaļ, jebkurā brīdī to var atjaunot tā: Izkārtojums> Pievienot sīkrīku> nākamais> Emuāra arhīvs> poga "plus"> Saglabāt
Nākamais solis ir likvidēt jebkādus datumu un gadu atainojumus. Tur var ieiet iekšā un atslēgt datumus: Izkārtojums> Emuāra ziņas> Labot> Izņemt ķeksīšus vietās, kur redzami pulksteņa laiki un datumi> Saglabāt
Ja raksts tiek atrasts pēc diviem vai trijiem gadiem, tad labāk ir tad, ja tam nav klāt datuma. Tādā gadījumā lasītājam radīsies ilūzija, ka tas ir ievotots tik tikko. Bet vecs datums radīs sajūtu, ka raksts ir neaktuāls un novecojis. Tiesa gan, norāde uz mēnesi un gadu paliek pašā saitē Uzkrītošākais tur ir gads, mēnesis ir neievērojams.
Lai saitē mainītos gads, var rakstu uzlabot un uzlikt kā jaunu. To izdarīt ir pavisam vienkārši: Pārveidoju rakstu par melnrakstu, mainu publicēšanas datumu un publicēju it kā no jauna. Saite
http://emuariem.blogspot.com/2013/11/bez-arhiva-un-miskastes.html pārveidojas par 
http://emuariem.blogspot.com/2014/01/bez-arhiva-un-miskastes.html.
To vēlams veikt tikai vienu reizi gadā un tikai maz lasītiem rakstiem. Daudz lasītiem rakstiem nevajag uzlabot publicēšanas datumu, to vērtība pieaug līdz ar laiku. Ja rakstam mainās datums, sākotnēji Google piedāvā saiti uz iepriekšējā datuma rakstu. Uz tās uzspiežot, parādās uzraksts, ka tāda lapa neeksistē. Tikai pēc pusmēneša Google pārorientējas uz raksta jauno datumu.