Bloga apmeklējumu statistikas īpatnības

Radot jaunu saitu vai blogu katram ir vēlme, lai viņa radīto vietni un rakstus apmeklētu pēc iespējas vairāk lasītāju. Ar nopūtu varam izlasīt citu blogu statistiku, ka tos ir apmeklējuši simtiem tūkstošu lasītāju. Tie ir fantastiski skaitļi, taču pēc pusgada darbošanās blogā "Dažādi personu tipi un tipāži" ir radušies savi secinājumi, kā veidojas apmeklējumu statistika. Reālie skaitļi ir daudz pieticīgāki. Gada man apmeklējumu statistika ir aptuveni 17 000, bet reāli pa gadu kopā manus "Personu tipus" ir lasījuši aptuveni 2000 lasītāju. Un tas ir diezgan daudz.
Skaitītājs uzrāda nevis apmeklētāju skaitu, bet katru atvērto lapu. Viens lasītājs var atvērt vairākas lapas. Lapas apmeklējuma skaitu arī dod, ja nokļūšanai kādā lapā ir jāspiež uz saites citā lapā. Ļoti bieži uzturēšanās ilgums lapā ir viena sekunde. Daudzi atver lapas gadījuma pēc. Meklē kādu informāciju, cirkulē pa lapām. Arī ārvalstu apmeklētāji biežāk kaut ko atver nejaušības dēļ un tūlīt pat aizver.
Lielāko daļu statistikas dod paša darbības. Cik es daudz pats pārlasu savu rakstīto, laboju kļūdas, ierakstu jaunus ierakstus, tik pieaug statistika. Pašā sākumā tas radīja iluzoru prieku. Tik tikko esmu radījis savu emuāru, tā jau nez no kurienes radušies 200 lasītāju. Īstenībā es viens pats biju tas vienīgais lasītājs.
Objektīvākā statistika ir nevis kopējie skaitļi, bet katras atvērtās lapas statistika. Tā rāda katra atsevišķā raksta popularitāti. Bieži vien lasītāji nonāk no Google kādā konkrētā rakstā un neko citu arī neatver. No šīs statistikas var atskaitīt paša atvērtās lapas, taču viens cilvēks fiziski nevar pārmērīgi bieži atvērt vienu un to pašu lapu. Jebkuri skaitļi, kuri pārsniedz 20 lapas apmeklējumus, jau norāda uz apmeklējumiem no citurienes.