Iezīmes jeb etiķetes

Daudzi blogeri navigācijai izmanto iezīmes jeb etiķetes. Angliski tās saucas “labels”. Vēl tās dēvē par kategorijām, tēmām, tagiem vai tegiem. Ar iezīmēm ir iespēja akcentēt svarīgus atslēgas vārdus, kuri raksturo vienu tēmu vairākos rakstos. Uzspiežot uz iezīmi, tiek parādīti visi raksti, kuriem ir piestiprināta šī iezīme. Kārtojot fotogrāfijas ir iespēja ar vienu iezīmi akcentēt vairākas fotogalerijas, piemēram, ceļojumi, vasara, dabasskati.
Lielākoties iezīmes tiek izmantotas kā navigācijas saites no sānu joslas. Lai tiktu pie tām, iet uz Izkārtojums>Pievienot sīkrīku>Iezīmes: Rādīt visas jūsu emuāra ziņu etiķetes. Paveras lodziņš, kurā ir tādas sadaļas: Nosaukums, Rādīt, Kārtošana, Parādīt:
1. Nosaukuma vietā ir vārds Iezīmes, šī nekā neizsakošā vārda vietā var ierakstīt jebkādu virsrakstu vai tēmas nosaukumu.
2. Vai rādīt visas vai atlasīt? Ērta navigācija būs, ja iezīmes ir atlasītas, nevis sagāztas visas vienā čupā. Atlasītās iezīmes>rediģēt>izņem ķeksīšus no neaktuālajām iezīmēm vai ieliek ķeksīšus pie vajadzīgajiem atslēgas vārdiem.
3. Kārtot pēc alfabēta vai biežuma? Alfabētiskā kārtošana var noderēt, ja iezīmēs ir ģeogrāfiskas vietas, uzvārdi, grāmatas, veikali, firmu nosaukumi.
4. Rādīt sarakstā vai mākonī? Saraksts stabiņā noder, ja sānu josla ir šaura un atļauj vieta uz leju, šīm iezīmēm labāk būt kārtotām pēc alfabēta. Mākonis aizņem mazāk vietas, tikai tur valda haoss. Lielākoties tur tiek akcentētas iezīmes, kuras biežāk atzīmētas, tāds sava veida popularitātes mākonis.
5. Rādīt ziņu skaitu, kas atbilst vienai iezīmei? Labāk nerādīt, jo tas lieki saraibina iezīmju sarakstus un mākoņus ar liekiem skaiļiem, kuri ielikti iekavās, tādiem kā (1), (2), (3)



Lai arī iezīmes ir šķietami ērtas rakstu kārtošanai, tās bieži vien saraibina rakstus un ne vienmēr uzlabo navigāciju. Vēlams izmantot iezīmes tikai nozīmīgu atslēgas vārdu akcentēšanai, kuri aizved uz svarīgiem rakstiem. Nevajag iezīmēs sarakstīt visu, kas pagadās. Navigācijai uz rakstiem iezīmes nav īpaši ērtas. Lai aizvestu uz rakstu, ir vajadzīgs virsraksts un piesaistošs teksts. Iezīmēs vēlams rakstīt nevis tekstu, tikai vienu atslēgas vārdu. Turklāt labāk bez mīkstinājuma un garumzīmēm.
Sākotnēji es iezīmes izmantoju, bet ar laiku sāku no tām atbrīvoties. Tās radīja pārāk daudz lieku un haotisku saišu uz visurieni. Es atradu ērtākus navigācijas rīkus uz rakstiem. Bija problēma, ka iezīmes rakstos uzbāzīgi parādījās zem uzraksta “Lasīt tālāk”. Tas novērš lasītāju uzmanību, “Lasīt tālāk” vietā rodas vēlme uzspiest uz iezīmes, kura aizved nezin kur.
Lai atbrīvotos no iezīmju attēlošanās rakstos, var izņemt ķeksīti no Izkārtojums>Emuāra ziņas>Etiķetes, fotoattēli, atvaļinājums. Taču kādā brīdī secināju, ka nekas nenotiek, iezīmes palikušas turpat, kur bijušas. Vai arī otrādi, citā blogā iezīmes ir atzīmētas, bet pēc ķeksīša ielikšanas iezīmes jeb etiķetes nekur neattēlojas. Lai tiktu skaidrībā, kas par lietu, nācās ķerties pie HTML kodu rediģēšanas:


Atrodu šo vietu, tā atbild par iezīmju attēlošanos raksta apakšā:

<div class='post-footer-line post-footer-line-2'><span class='post-labels'>

        <b:if cond='data:post.labels'>
          <data:postLabelsLabel/>
          <b:loop values='data:post.labels' var='label'>
            <a expr:href='data:label.url' rel='tag'><data:label.name/></a><b:if cond='data:label.isLast != &quot;true&quot;'>,</b:if>
          </b:loop>
        </b:if>
      </span> </div>

Ko šajā kodā var modificēt, lai iezīmes attēlotos sāvādākā dizainā?
  • Izkārtojums>Emuāra ziņas> vārda Etiķetes vietā var ierakstīt jebkādu citu vārdu, piemēram, Tēma, Temats. Man gribētos, lai šis vārds vispār pazustu, bet tas neizdodas. Lai tur nebūtu nekādu uzrakstu, var vārda Etiķetes vietā ielikt dažāda veida zīmes: >, >>, ~, *, /, !, #, :, ., ...
  • Var iezīmes attēlot slīpā rakstā: <i><data:label.name/></i>
  • Var šajā kodā pielikt klāt papildus kodu rindiņu, kurā var mainīt burtu lielumu - 8px, 9px, 10px, 11px, 12px, 13px utt.
  • Šriftu - font-family: Georgia, Times, Times New Roman, Arial, serif;
  • Saites krāsu, uzlikt, piemēram - #38761d - tumši zaļš. Īstās krāsas kodu var sameklēt veidņu redaktorā Veidne>Pielāgot>Izvērsti
Šo kodu mainīšanai izmantoju šablona rindiņu, kurā kodi ir salikti vajadzīgajā kārtībā ar tukšumzīmēm starp elementiem un īstajām pieturzīmēm:

<div class='post-footer-line post-footer-line-2'><span class='post-labels'>
 <b:if cond='data:post.labels'>
   <data:postLabelsLabel/>
    <b:loop values='data:post.labels' var='label'>
 <a expr:href='data:label.url' rel='tag' style='color: #38761d; font-family: Georgia; font-size: 10px'><i><data:label.name/></i></a><b:if cond='data:label.isLast != &quot;true&quot;'>,</b:if>
          </b:loop>
        </b:if>
      </span> </div>

Ja ielieku vēl otru šo pašu papildinošo koda rindiņu iezīmju koda augšējā daļā, tad varu mainīt priekšā esošā vārda "Etiķetes", vai kas nu tur ierakstīts, krāsu, šriftu un burtu lielumu:

<div class='post-footer-line post-footer-line-2'><span class='post-labels' style='color: #999999; font-family: Arial; font-size: 8px'>
 <b:if cond='data:post.labels'>
   <data:postLabelsLabel/>
    <b:loop values='data:post.labels' var='label'>
 <a expr:href='data:label.url' rel='tag' style='color: #38761d; font-family: Georgia; font-size: 10px'><i><data:label.name/></i></a><b:if cond='data:label.isLast != &quot;true&quot;'>,</b:if>
          </b:loop>
        </b:if>
      </span> </div>

Ja es negribu, lai etiķetes saraibinātu rakstu, šo kodu var dzēst ārā. Atstājot tā vietā nekā neizsakošu tukšu rindiņu. Bet ar slīpsvītru pirms iekavas! Ja vēlos atjaunot iezīmes rakstos, tad šīs rindiņas vietā kopēju augstāk atrodamo kodu. Tajā blogā, kurā iezīmes bija pazudušas un neizdevās atjaunot ar ķeksīša ielikšanu, kā reiz atradu šo rindu. Iekopējot kodu iezīmes atjaunojās, bet tad atkal kodu izdzēsu un atstāju šo rindu:

<div class='post-footer-line post-footer-line-2'/>



Arī tad, ja iezīmes ir paņemtas nost no raksta, tās ir iespēja izmantot navigācijai no raksta jebkuras vietas uz citiem rakstiem. Iezīmes pašas nekur nepazūd, jāzin tikai, kā tām tikt klāt. Tās attēlojas, piemēram, ar šādu saiti:
Lai uzzinātu, kāda saite ir katrai iezīmei, var rīkoties tā: Izveidoju pagaidu sīkrīku Iezīmes sānu malā, uzlieku, lai attēlo visas iezīmes. Tad jaunizveidotajā iezīmju sarakstā izspaidu visas saites pēc kārtas. No adreses lodziņa kopēju saites un saglabāju tās Wordā vai kādā citā teksta redaktorā. Man tad būs iezīmju saišu saraksts. Lai pielietotu iezīmes kā navigācijas saites rakstā, vajadzīgajā ērtākajā vietā spiežu pogu “Saite”. Kur jāiekopē saite, kopē iezīmes saiti
Kur jāraksta Redzamais teksts, tur raksta jebkādu informāciju saistībā ar iezīmes tēmu, garāk vai īsāk, ar visām garumzīmēm.