Nolietojums un norakstīšana

Ja uzņēmums pērk iekārtas un tehniku, tām laika gaitā ir paredzams nolietojums. Pa šo laiku tehnikas vērtība pakāpeniski krīt. Uzņēmuma vadība pati subjektīvi pēc izjūtas var izlemt, cik ilgā laikā tehnika nolietosies. Nolietojumu skaita gados, taču ņem vērā mēnešus. Sasniedzot maksimāli paredzamo nolietojuma laiku, tehnikas vērtība paliek nulle. Katru mēnesi nolietojumā aiziet iepriekš izrēķināta naudas summa.
Kamēr iekārta stāv neuzstādīta, nolietojumu nerēķina. Vēl nolietojumā nerēķina arī uzstādīšanu un izmēģinājumu, tās ir citas izmaksas. Nolietojums sākas tad, kad iekārta sāk kaut ko ražot, dot ekonomisko labumu. Nolietojumu sāk rēķināt ar nākamo mēnesi, kad iekārta palaista ekspluatācijā. Piemēram, ja iekārta palaista ekspluatācijā 14.oktobrī, nolietojumu sāk rēķināt no 1.novembra. Savukārt tehnika pilnīgu nulles vērtību sasniegs kāda cita gada 31.oktobrī.

Lai izrēķinātu prognozēto nolietojumu:
1. Nosaka kopējos nolietojuma gadus
2. Sadala nolietojumu pa gadiem
3. Sadala nolietojumu mēnesī
4. Aprēķina, cik liels būs nolietojums nepilnajā pirmajā un pēdējā gadā

Nolietošanai pakļaujas pamatlīdzekļi. Atskaitēs un dokumentos to sauc arī par pamatlīdzekļu amortizāciju. Tie ir ilgtermiņa ieguldījumi, kuru lietošanas termiņš ir ilgāks par gadu. Šie pamatlīdzekļi ir domāti ražošanai, pakalpojumu sniegšanai, izīrēšanai un citu ekonomisku labumu gūšanai. Ja ir saimnieciska darbība, manta nolietojas. Nolietojumam nepakļaujas preces pārdošanai.

Pamatlīdzekļu pārvērtēšana
Nolietojuma vērtība reizēm neatbilst nolietojumam dabā. Ja saimnieciskajā darbībā izmantotās tehnikas tirgus vērtība pārsniedz bilancē ierakstīto vērtību, jāveic šī pamatlīdzekļa pārvērtēšana. Taču vērtības noteikšanai ir jāpieaicina sertificēti eksperti, kuri paņems samaksu par pakalpojumiem.
Kad inventarizācijas gaitā atklājas, ka tehnikas vērtība ir pārāk zema vai jau sasniegusi nulli, bet tā ir pilnvērtīgā darba kārtībā un dod saimniecisku labumu, ir jāveic tās pārvērtēšana reālajai tehnikas pielietojuma iespējai. Tehnikas vērtībai ir jābūt kādai summai naudā, lai ar to varētu veikt saimniecisku darbību.
Nulles vērtība bilancē var rasties pēc nolietojuma termiņa beigām, taču reāli jebkurai mantai ir kāda tirgus vērtība. Tā var būt ļoti zema, līdzvērtīga metāllūžņu cenai. Realitātē nevienas mantas cena nebūs nulle. Ja bilancē pamatlīdzeklis ir sasniedzis nulles vērtību, tas liecina, ka ir beidzies tā ekspluatācijas termiņš. Tālāk ir nepieciešams lēmums, ko ar šo tehniku iesākt tālāk.
Tiek sastādīta komisija, pieaicināti eksperti, kuri nosaka tehnikas reālo vērtību. Ja pamatlīdzekļa vērtība reāli tiešām ir nulle, komisija vērtē, vai ir iespējams tehniku atjaunot ar remontu un rekonstrukciju. Bez atjaunošanas iekārtas ar reālu nulles vērtību ir paredzamas norakstīšanai.
Pārvērtēšanu jāveic arī tad, ja izmantotā pamatlīdzekļa tirgus vērtība ir krietni zemāka par bilancē ierakstīto vērtību, jo aiz mākslīgi palielinātas mazvērtīgas mantas vērtības var slēpties kāda noslēpta naudas summa, kura iztērēta kādiem citiem mērķiem, piemēram, dāvanām, izklaides pasākumiem, ekskursijām.

Norakstīšana
Kad iekārtas un tehnika sasniedz vērtību 00.00, tehnika vēl var darboties, dot labumu. Norakstīšana tiek veikta tad, ja iekārtas ir laiks nodot metāllūžņos, tās ir kļuvušas bīstamas vai pilnīgi novecojušas. Nevar un nedrīkst norakstīt to, kas ir apritē. Pirms norakstīšanas iekārtas tiek apturētas, ar tām vairs nekas netiek ražots. Pēc norakstīšanas tās tiek nodotas metāllūžņos. Ja iekārta ir norakstīta, ar to vairs nedrīkst neko ražot. Ar norakstītu tehniku vairs nedrīkst darboties.
Ražošanā izmantotie pamatlīdzekļi ir paredzami norakstīšanai, kad to vērtība tuvojas nullei, nesasniedzot pilnīgu bezvērtību. Iekārtas un tehniku var norakstīt vēl ātrāk, ja ir konstatēti defekti, tās cietušas no avārijas, dabas stihijas vai nesaimnieciskas darbības. Pēc norakstīšanas manta tiek it kā likvidēta, ar to vairs nekas netiek ražots. Atlikusī nenolietotā vērtība uzskaitās kā zaudējuma nauda.
Risinot uzdevumus koledžā, var rasties sajūta, ka sasniedzot nulles vērtību, tehnika automātiski norakstās. Tas tā tiek pasniegts vienkāršības labad, nulles vērtība un norakstīšana ir saistītas, taču reāli tie ir divi dažādi notikumi.
Norakstīšana notiek ar speciālu komisiju, aktu un lēmumu. Tiek sagatavoti norakstīšanas dokumenti, iecelta komisija vismaz 3 cilvēku sastāvā. Tā veic norakstāmās vērtības apskati, noskaidro norakstīšanas iemeslus, iepazīstas ar ziņojumiem par tehnikas bojāšanu darba laikā, pieprasa speciālistu atzinumus par vērtību tālākās ekspluatācijas neiespējamību, nosaka norakstāmās tehnikas atsevišķu mezglu izmantošanu rezerves daļām.
Atsevišķa speciālistu komisija ir jāsastāda dažādos atbildīgos brīžos, kad ir jālemj par pamatlīdzekļa tālāko likteni. Komisija ir vajadzīga, lai pieņemtu objektu ekspluatācijā. Lai vienkāršotu procesu, viena komisija var lemt vairākus jautājumus. Komisija pēc reālās apsekošanas var izlemt, vai tehnika ir labā stāvoklī, tās vērtība jāpalielina, vai varbūt tehnika ir sliktā stāvoklī, tai ir nepieciešams remonts, varbūt tā nav vairs ekspluatējama un ir norakstāma, varbūt sadalāma rezerves daļās.
Arī norakstītai mantai ir kāda vērtība, to var pārdot par lētu naudu rezerves daļām, metāllūžņiem, muzejam, citai valstij, kur to vēl var izmantot. Lai norakstītu mantu atkal varētu ekspluatēt, arī vajadzīga komisija, kura ar slēdzienu atzīst, ka tehniku ir iespējams remontēt un rekonstruēt. Bez kapitālā remonta norakstītu tehniku nevar ekspluatēt. Pēc rekonstrukcijas tehnika iegūst jaunu lielāku vērtību.

Nomātu vērtību nolietojums
Kad tehnika tiek nomāta, tai tāpat rēķina nolietojumu, taču to rēķina iznomātājs, kura īpašumā ir tehnika. Nomnieks maksā tikai nomas maksu. Tas nozīmē to, ka tehnika var zaudēt vērtību, taču nomas maksa var nemainīties. Nomas maksa savā veidā ir atbilstoša nolietojumam mēnesī.
Kad tehnikas vērtība sasniedz nulli, nomnieks var vēl gūt peļņu turpinot nomāt tehniku, lai arī tehnika ir nolietojusies. Taču tas jau ir darba drošības pārkāpums, jo tehniku ar nulles vērtību drīzumā ir jānoraksta. Nomnieks vairs nevar nomāt norakstītu tehniku, jo tā tiek atzīta par bīstamu darba drošībai.

Datorprogrammu nolietojums
Nolietojumam pakļaujas arī datorprogrammas. To ir pagrūti saprast, jo datorprogrammas reāli nevar nolietot. Reāli datorprogrammas var novecot. Datorprogrammas nolietojums ir pielīdzināms tās novecošanai. Uzņēmums pērk dārgu datorprogrammu, kura “nolietojas” gadu laikā, līdz tās vērtība sasniedz nulli. Nolietojuma aprēķinam pakļauj tikai tās programmas, ar kurām tiek gūts ekonomiskais labums.
Kad datorprogrammas vērtība sasniedz nulli, ar to var darboties tāpat kā sākumā. Reāli tā nav nolietojusies. Tā varbūt ir novecojusi. Reizēm programmas var būt klasiskas, kuras nav mainījušās pa gadiem, novecošana var būt vairāk saistīta ar pielāgošanu jaunai operētājsistēmai un jaunākai datortehnikai.
Tikai tad, kad datorprogramma tiek norakstīta, ar to vairs nevar darboties. Ja programma ir darbībā, to vēl nevar norakstīt. Kad tiek norakstīta datorprogramma, tā no datora tiek izdzēsta norakstīšanas komisijas klātbūtnē. Tas nozīmē, ka visi uzņēmuma dati vispirms ir jāpārceļ uz citu programmu.