Nepārtrauktā un periodiskā inventarizācija

Periodisko krājumu inventarizāciju veic reizi gadā, to var veikt vienlaicīgi ar lielo gada inventarizāciju, taču tie ir dažādi procesi. Lielā gada inventarizācija notiek visā uzņēmumā pārskata gada beigās. Uzņēmuma vadītājs izveido inventarizācijas komisiju. Individuālais komersants inventarizāciju var veikt pats. Komisija nosaka lietojumā esošās mantas apjomu dabā. Tā ietver skaita, daudzuma, svara, derīguma novērtēšanu saskaitot, sverot, izmērot. Ja nepieciešams, ar speciāliem paņēmieniem - ķīmiskām analīzēm, pieaicinātu ekspertu vērtējumā.
Krājumu inventarizācija ir izejvielu vai preču uzskaite datorā, kas parādās bilances aprēķinos. Tas ir virtuāls process. Lielā gada inventarizācija ir vajadzīga, lai ieraksti datorā sakristu ar mantu dabā un noliktavā. Šī sakritība tiek pārskatīta reizi gadā, kas rada risku nesakritībai citos mēnešos. Tādēļ krājumu inventarizācija tiek veikta nepārtraukti jau pie krājumu saņemšanas, uzskaites, izlietošanas un izmaiņu iegrāmatošanas.
Pēc uzņēmuma nodibināšanas uzņēmējam jāizvēlas uzskaites metode savam uzņēmumam. No izvēlētas krājumu uzskaites metodes ir atkarīga grāmatvedības programmas izvēle. Ja uzņēmējs ir jauns un nepieredzējis, viņam vajag padomāt par metodes izvēli, jo neracionāla izvēle var radīt uzskaites grūtības. Mainīt metodi nav vairs tik vienkārši. Vispirms jānoslēdz pārskata gads, lai varētu mainīt krājumu uzskaites metodi. 
Ir diva veida uzskaites metodes - nepārtrauktā un periodiskā metode. To nosaukumi ir maldinoši, jo jebkurā gadījumā uzskaite ir nepārtraukta. Atšķiras inventarizācijas biežums. Pēc būtības tās varētu saukt par ikmēneša un gada inventarizāciju.
Nepārtrauktā inventarizācija ir krājumu uzskaite, kuras ietvaros katra darbība, kura tiek veikta ar krājumu vienību, tiek reģistrēta uzreiz. Izmantojot nepārtraukto metodi, ik mēnesi jārīko inventarizācija un jānosaka krājumu atlikums bilancē mēneša beigās. Krājumu uzskaite visas izmaiņas reģistrē bilances kontos. Šī metode ļauj jebkura mēneša beigās analizēt un atskaites formā reprezentēt uzņēmuma mantisko stāvokli. Tā ir cieši saistīta ar noliktavu uzskaiti. Tāpat jāveic gadskārtējā lielā inventarizācija, jāprecizē gada laikā izdarīto krājumu norakstījumu pareizība, krājumu atlikuma pareizība gada beigās un to atbilstība uzskaites datiem.
Periodiskā inventarizācija ir krājumu uzskaite, kuras ietvaros krājumi nepārtraukti tiek uzskaitīti tikai operāciju kontos. Bilancē krājumi nonāk reizi gadā slēdzot operāciju kontus pēc peļņas vai zaudējuma aprēķina. Inventarizācija jāizdara vienu reizi gadā un jānosaka krājumu atlikums. Pēc gada inventarizācijas datiem uz gada beigām jāsalīdzina krājumu atlikumi gada sākumā un beigās, rezultāts attiecīgi jāiegrāmato.
Nepārtraukto uzskaites metodi lietderīgāk ir pielietot, ja uzņēmums nodarbojas ar ilgtermiņā lietojamu lietu tirdzniecību. Katra lieta ir nozīmīga apjoma, pakalpojumi katru reizi atšķiras.
Periodisko uzskaites metodi lietderīgāk ir pielietot īsa derīguma termiņa preču ražošanas uzņēmumam vai pārtikas veikalam, kur ir īss aprites laiks un daudz sīku vienību. Visas sīkās vienības skaitās kopā, netiek izdalītas atsevišķi, preču apgrozībā daļa preču var sabojāties.
Abās krājumu uzskaites metodēs pašražotās produkcijas uzskaite ir jākārto atsevišķi no pirkto materiālu un preču uzskaites. Jo preču ražošanas izmaksas jau ietilpst iepirkto izejvielu izdevumos, personāla algās un citos izdevumos.

Nepārtrauktās inventarizācijas metode
Grāmato visu preču kustību, arī izlietošanu
Iegādājoties materiālus ražošanai:
D 2110 - Izejvielas un materiāli (daudz, lielas vienības)
D 5721 PVN
K 5310 - Rēķins no piegādātāja (iespaidīgs)
Kad prece tiek realizēta: 
D 2310 - Debitoru parādi
K 5721 - PVN
K 6110 - Ieņēmumi no preču realizācijas

Saražotā prece:
D 2130 - Preces pārdošanai
K 6610 Gatavās produkcijas un saražoto preču krājumu vērtības izmaiņas

Ražošanā izlietotie materiāli:
D 7110 - Ražošanā izlietotie materiāli
K 2110 - Izejvielas un materiāli

Pārskata gada beigās konta 6610 atlikums ataino saražotās preces krājumu palielinājumu vai samazinājumu salīdzinājumā ar iepriekšējā perioda atlikumu.

Periodiskās inventarizācijas metode
Krājumu iegādes izdevumi tiek grāmatoti 71xx kontu grupā.
Izejvielu izlietošana ???
Preču krājumu pārdošana 6xxx grupā.
Pārskata perioda beigās, veicot inventarizāciju, tiek konstatēti preču atlikumi:

Rezultāts pārskata gada beigās:

Krājumu palielinājums (pašās beigās, rezultāts):
D 2130 - Preces pārdošanai (preces ir vairāk kā bija)
K 7190 - Pirkto krājumu izmaiņas (par daudz izdevumu, lieki krājumi)
Krājumu samazinājums
D 7190 - Pirkto krājumu izmaiņas (labi gājis, izlietots, pārdots)
K 2130 - Preces pārdošanai  (preces ir palikušas mazāk)

Pašu ražotās produkcijas starpība starp perioda sākuma un beigu atlikumiem:
Palielinājums (daudz saražots)
D 2110 - 2140 Krājumi (pilna noliktava)
K 6610 - 6640 Pašu ražotās produkcijas krājumu vērtības izmaiņas (daudz preču)
Samazinājums (daudz pārdots)
D 6610 - 6640 Pašu ražotās produkcijas krājumu vērtības izmaiņas (maz preču)
K 2110 - 2140 Krājumi (noliktava tukšojas)