Savas fotogrāfijas pasaules kartē Google Maps

Pasaules karte Google Maps ir visā pasaulē vispopulārākā interaktīvā karte, kurā var aplūkot vietas satelīta uzņēmumos. Ir iespēja arī aplūkot ielas fotogrāfijās visā garumā un panorāmas skatos. Bez visām šīm iespējām ir iespēja arī aplūkot fotogrāfijas no dažādām vietām, kuras piesaistītas noteiktam punktam uz kartes. Šīs fotogrāfijas ievieto fotogrāfi no vienkāršās tautas. Kādā veidā ir iespējams tikt iekšā Google kartēs ar savām fotogrāfijām?
Sākotnēji savas fotogrāfijas bija iespēja ievietot ar ģeogrāfiskā fotoportāla Panoramio starpniecību. Tas ir specializēts fotoserviss, kurā ievietot bildes no dažādām interesantām vietām. Diemžēl Google ir nolēmusi Panoramio iespējas ievērojami ierobežot. Panoramio pēc fotogrāfijas ievietošanas ir jāpiestiprina ģeogrāfiskā atzīme, tad jāgaida, kad to apstiprinās moderators. Pamazām fotogrāfijas iekļūst Panoramio, tad jāgaida vēl kāds laiks, lai fotogrāfijas jau citi moderatori izvēlētos Google Earth kartēm.
Šobrīd Panoramio darbojas kā atsevišķs resurss, kurš saistīts ar Google Earth. Google Maps kartēs var atrast vecākas fotogrāfijas no Panoramio. Jaunas fotogrāfijas no Panoramio arī nonāk Google Maps kartē, tikai ierobežotā skaitā. Savukārt Google Earth kā reiz ir iespēja tikt tikai caur Panoramio. Google Maps ir cita fotogrāfiju datu bāze un tur jaunas fotogrāfijas lielākā skaitā nonāk citādā veidā. Tam ir nepieciešams Google plus konts ar fotoalbumiem. Tam ir savi plusi un savi mīnusi. Panoramio fotogrāfijas ir iespēja palaist internetā dažādu vietu ilustrācijai, tās ir iespēja atrast ar Google attēlu meklētāju. Google Maps fotogrāfijas ir atrodamas tikai vienlaicīgi ar kartes aplūkošanu. Iekopēšana citur ir ierobežota. Fotogrāfijas nav iespējas sagrupēt pa tēmām. Bildes nav iespēja atrast bez kartes palīdzības.
Lai kaut ko darītu lietas labā, tam ļoti labi var palīdzēt Blogger. Vienu un to pašu fotogrāfiju ir iespēja ievietot vienlaicīgi gan Google kartē, gan blogā. Ja fotogrāfijas ir blogā, tās kļūst pieejamas ar Google attēlu meklētāju. Fotogrāfijas ir iespēja grupēt un kārtot, izveidot ceļojumu fotoblogu, kurā kā albumā ir rūpīgi sakārtotas bildes no dažādām vietām. Ar saitēm ir iespēja akcentēt vietas un tēmas.




Blogger kā Google resurss ir piemērota vieta, kur ievietot fotogrāfijas no dažādām ģeogrāfiskām vietām, ceļojumiem, dzimtās zemes ainavām un sava dzimtā ciemata. Lai šīs bildes piesaistītu uzmanību, tām vēlams būt ar labām krāsām un tonalitātēm. Ja ir mērķis parādīt tikai sevi un savus ceļojumus, tad piemērotāk ir ievietot fotogrāfijas draugiem.lv vai Facebook, kur bildes tūlīt būs redzamas draugiem un radiem. Blogger vēlams ievietot cita rakstura ģeogrāfiskas fotogrāfijas, kurās akcents ir uz pašu vietu, nevis ceļotāju. Šīs bildes ir domātas svešiem cilvēkiem, kuri meklē informāciju par apmeklēto vietu. Pats fotogrāfs tajā pašā laikā paliks otrajā plānā un viņu neievēros. Blogā ievietotās fotogrāfijas būs atrodamas ar Google meklētāju.
Kaut gan pēc triju gadu pieredzes varu teikt, ka fotobloga uz Blogger bāzes apmeklējumi no Google meklētāja ir nepietiekami un samērā niecīgi. Tās pašas fotogrāfijas Google Maps tiek apmeklētas desmitiem un pat simtiem reižu biežāk. Lai fotoblogs tiktu apmeklēts, ir jākopē uz to saites dažādos sociālajos tīklos. Lai piesaistītu lasītājus, vēlams ieinteresējošs teksts par apmeklētajām vietām. Ļoti labi ir ievietot karti ar iezīmētu maršrutu. Lai lasītājiem būtu labāks kontakts ar autoru, vēlams nobildēt sevi ar kādu nozīmīgu objektu fonā. Ar sevi labāk ir ievietot tikai vienu bildi, labākam priekšstatam un klātbūtnes sajūtai. Vairāk nevajag, jo tas var garlaikot, jo lasītājiem interesē pati vieta, kuru tie arī gribētu apmeklēt.
Google Maps ir nepieciešamas kvalitatīvas fotogrāfijas no dažādām vietām, kurās nav redzams pats ceļotājs vai viņa ceļabiedri. Cilvēki var būt tikai kā fona elementi pilsētas ielu skatos. Lai fotogrāfija nokļūtu Google kartē, ir jāatrod savas fotogrāfijas Google plus fotoalbumos. Pēdējā laikā tas ir kļuvis sarežģītāk, jo automātiski atveras Google Photos, kurā diemžēl nevar atzīmēt ģeogrāfisko atzīmi. To ir iespēja ielikt tikai tad, ja fotogrāfija ir Google plus fotoalbumā. Fotogrāfijai jāpieraksta vietas nosaukums. Spiežu "Pievienojiet atrašanās vietu". Tālāk ir jāatver blakus esošā satelīta karte un jāatrod vieta kartē. Kartes meklētājā meklēju pilsētu, kur fotografēta bilde.



Ir precīzi jāatceras, uz kura ielas stūra fotogrāfija ir fotografēta. Spiežu labajā stūrī uz vārda "Satelīts". Tad maksimāli pietuvinu karti, lai ir redzamas ielas. Ar peli bīdu karti šurpu-turpu un meklēju īsto vietu. Kad īstā vieta atrasta, pārvietoju sarkano "spraudīti" uz šo vietu. Vēlams rūpīgi piedomāt pie precīzas vietas un nelikt bildes aptuveni kur pagadās. Ja nav saprotams, kā orientēties un kartē un nevar atcerēties, kur tas bija, tad labāk fotogrāfiju kartē neatzīmēt.
Labākai skaidrībai atveru vajadzīgo fotogrāfiju citā atvērumā un rūpīgi salīdzinu ar attēlojumu kartē. Vai tām mājām ir tādas pašas konfigurācijas jumts, kādi jumti ir blakus mājām, kādā krāsā ir jumts. Uz kuru pusi pagriežas ielas, cik māju ir šajā ielā. Pārskatu vēl citas fotogrāfijas no šīs pašas vietas, salīdzinu vietas uzņēmumus no dažādiem rakursiem.




Lai bilde parādītos kartē, ir jāieliek arī ķeksītis pie uzraksta: "Kopīgot šī albuma atrašanās vietas datus ar skatītājiem". Fotogrāfijai jābūt publiski pieejamai. Jāpiebilst, ka publiskai pieejamībai jābūt no Google Plus iekšienes. Blogā ir iespējams ievietot arī fotogrāfijas, kuras no iekšienes ir slēgtas.
No tā laika, kad šis raksts ir tapis pirmo reizi, jau ir trešo reizi mainījusies kārtība, kā fotogrāfijas nokļūst Google kartēs. Kādu laiku atpakaļ bija jāgaida, kad pēc kādas nedēļas fotogrāfija būs vai nebūs kartē. Ja fotogrāfija bija publiski pieejama un atzīmēta kartē, tā automātiski nokļuva Google Maps katalogā. Automātiski atsijājas visas bildes, kuros redzami cilvēki tuvplānā. Tas ir filtrs, lai kartē nenokļūtu ballīšu bildes un personiski kadri. Fotogrāfiju atlasi un pārbaudi veica īpašs digitāls algoritms, moderatoru kā Panoramio tur nav.
Tagad bez visa šī piņķerīgā procesa fotogrāfija pašam ir jāievieto Google Maps. Automātiskā ievietošana vairs nedarbojas. Lai ievietotu fotogrāfiju kartē, atveru Google Maps un meklēju īsto vietu. Tad uzklikšķinu uz šīs vietas. Tur parādīsies lodziņš ar adresi. Tur būs ielas nosaukums ar mājas numuru. Tāpat tur var būt uzrādīta kāda konkrēta iestāde, kafejnīca, veikals, viesnīca, stacija, skola, pasta nodaļa. Uzklikšķinot uz šīs vietas adreses, kartes apakšā atvērsies fotogrāfijas ar šīs vietas attēliem. Fotogrāfiju rindas galā ir uzraksts: "Pievienot fotoatēlus".



Uzklikšķinu uz šī pelēkā kvadrātiņa. Tālāk atvērsies logs, kurā var ievietot fotogrāfijas. Var ievietot bildes vispār no jauna. Tāpat var ievietot bildes bez jebkādām ģeogrāfiskajām atzīmēm, vārdu sakot tur var ievietot jebko. Taču tieši tad nāksies saskarties ar iepriekš minēto digitālo algoritmu. Lai fotogrāfija nonāktu kartē, es meklēju bildi Google plus jeb Picasa albumos, kura jau iepriekš ir atzīmēta ar ģeogrāfisko atzīmi. Digitālais algoritms salīdzinās, vai šī atzīmētā vieta tik tiešām atrodas tajā adresē, uz kuras pirms brīža uzklikšķināji. Ja sakrīt, bilde būs kartē ļoti ātri.
Problēmas te ir ar vietām, kurām nav konkrētas adreses. Piemēram, skats uz upi, ainavas, lauku mājas, vientuļas vietas, meža ceļi, mazdārziņi. Agrāk šīs vietas ļoti labi izdevās iekļaut kartē, tagad diemžēl digitālais algoritms vai nu atsijā vai ieliek kādā kopējā kolekcijā, piemēram "Inčukalna pagasts". Karte netiek līdzi arī nosaukumu un likumu maiņām, visur būs pagasti, bet nebūs vēl novadi. Arī Google Street View uzrāda ainu, kura bija pirms vairākiem gadiem.
Nevajag pārblīvēt karti ar vienveidīgām un nekvalitatīvām fotogrāfijām. Reizēm gadās, ka neizteiksmīgas bildes nonāk kartē, bet ļoti labas bildes paliek ārpusē, tas vairāk ir atkarīgs no veiksmes. Lielāka cerība ir nonākt kartē ar bildēm no vietām, kuras kartē atzīmētas precīzi, un tām priekšā jau nav citas fotogrāfijas.
Kādu brīdi atpakaļ bija otrādāka situācija, kad vajadzēja gaidīt, bet kartē nokļuva tikai pārāk neitrālas bildes, ezeri, tukšas ielas, pļavas un ainavas. Lai kartē parādītos vairāk fotogrāfijas, bija nepieciešamas darbības no vēl kāda profila. No 2014.gada līdz 2015.gada vidum bija pieejams ļoti ērts profils Google Maps Views, kurš tika gatavots Panoramio aizvietošanai. Diemžēl šo ērto profilu Google ir likvidējusi.

https://www.google.com/maps/views/home?gl=us

Atvērās logs, kurā bija  visādas bildes no dienvidu kūrortiem un kaut kādas ainas griezās ap savu asi. Augšējā labajā stūrī bija mans vārds un uzvārds, kāds tas ir Google Plus profilā. Spieot šo uzrakstu nonācu savā "Google Maps Views" profilā:



Pēc dažām dienām bilde ar ģeogrāfiskio atzīmi bija redzama šajā profilā. Lai bildi dabūtu iekšā ātrāk, bija jāspiež uz Pievienot attēlus. Kad fotogrāfija bija pievienota, tai bija nepieciešams vēl kāds marķējums. Ja bilde pēc pievienošanas nebbija redzama, tad bija jāaizver pārlūks un vēlreiz jāatver.
Labajā pusē bija atrodams tāds jautājums: Vai šī vieta atrodas šeit? Tālāk ir kādas vietas nosaukums, tad "jā" un "nē". Ja vieta sakrīt, tad spiedu "jā". Biežāk pilnīgi nesakrita, piedāvātā vieta bija galīgi aplama. Tad spiedu "nē" un meklēju īsto vietu. Rakstīju meklētājā dažādus variantus, var ējaizvēlēties ielu, pat māju numurus, pilsētu vai iestādi. No variantiem bija jāizvēlas viens. Kartē nonāca tikai daļa fotogrāfiju. Tad šī vieta fiksējās kā vietas nosaukums Google Maps kartē.
Google Maps populārākas ir Street Views ielas skati visā garumā, kur gandrīz kā klātienē var izstaigāt daudzas ielas. Ar savām fotogrāfijām ir diezgan pagrūti konkurēt, ja priekšā jau ir safotografēta visa iela. Es biežāk izvēlos fotografēt vietas, kuras nav atrodamas Street Views. Tomēr arī tad, ja ir pieejama iela visā garumā, fotogrāfijas labāk palīdz akcentēt uzmanību uz kādu konkrētu māju vai izteiksmīgu ainavu. Ielu skati  ir pārāk kustīgi, tie satur daudz detaļu, ir pagrūti atrast tādu rakursu, kur pavērtos visveiksmīgākais skats. Street Views ļoti veiksmīgi var izmantot īstās vietas precizēšanai, jo ļoti bieži aizmirstas, kur konkrēti tas kadrs tika uzņemts. Ielu skati restaurē sajūtas, kuras bija ejot pa šo ielu.